kdyz mam cas, chut, starosti...tak pisu blbosti:D

Když (mě to) do kostela (ne) táhne...

11. 1. 2012 22:13
Rubrika: Nezařazené

Jo, zřejmě nejsem ve víře tak daleko, jako někteří mi vrstevníci, a potřebuju víc povzbudit, než odradit..a myslím, že takových lidí nebude málo.

Když se k tomu přidá ..echm.. zvuk varhan, který svědčí o pokažených varhanách, nebo psychické labilnosti varhaníka, a kázání kněze, který vyznává metodu..,,kážu dokud mě něco nenapadne",.. tak se i přistihnu jak v kostele spím, nebo se tam přistihnu jak počítám malby, nebo...zjistim, že to kázání už vážně vydržet nedokážu. A tak se mi onehdá stalo, že jsem si uprostřed nedělní mše řekl, že půjdu domů, zadržel mě muj bratr, který zastával funkci ,,babky špuntovky" na kraji lavice:D

...a tak si říkam co se to se mnou děje..a pak slyším tradiční knězovu větu...kde jsou ti mladí, které jsme pokřtili, které jsme biřmovali?..kde jsou?..a tak se začnu smát a v duchu si říkam...pokud nemá někdo víru jako skála, nebo nemá vytahnuté naslouchátko tak to tu nemá šanci vydržet..., kdybych byl jako ostatní mladí tak tu asi taky nejsem:D...ja..malinký co nemám víru ani jako miliontina hořtičného seminka:D...

Jsem proto vděčný za kněze, které jsem měl tu čest poznat, a díky kterým v Boha stále věřím..kteří dokáží povzbudit, přitáhnout zase k Bohu blíž..a kteři jsou ,,normální", kteří se nebojí odlévat olovo, nebo kteří se nebojí plazit pod vánočním stromkem..a jejichž kázání mě nevyžene z kostela..a o kterých vím, že je zajímám. Možná je to tím, že nejsem tradiční..., že tradiční chození do kostela není pro mě, že potřebuju něco víc..

...vím že všichni lidi nejsou stejní, a ani tak nejsou všichni kněží stejní...a tak přeji všem farnostem kde to moc neklape..aby se tam aspoň objevila nějaká ta ,,sestra v akci", která by to pojala jako ,,Vegas"..a přitáhla lidi k Bohu alepoň skrz hudbu...;)

..na závěr snad jen slova, která mi řekla moje sestra...: ,,a přez tohle všechno v Tebe přece věřím..."

 

Zobrazeno 2266×

Komentáře

Jan Škrášek

Rekl ten, ktery zadna kazani poslouchat nemusi, rozhodne ne pravidelne a rozhodne ne od 90 leteho kneze, ktery kdyz se snazi neco predzpivat, tak zni jakoby umiral. Ne, s tim fakt nesouhlasim, ne, ze bych u techto kazani vypinal, chodi k nam uz zridka, ale pravidelne kazani by fakt neslo. Posledne u nas na Novy rok po 20 minutach skoncil u vzkriseni...

JiKu

Moje pocity při návštěvě četných bohoslužeb jsou velmi podobné. Měl bych sice třeba jiná řesšení, ale v celku se dovedu vcítit.

Nicméně řešení vidím v něčem jiném, než škemrat u Pána Boha, aby tím naším farářem potrestal zase na chvíli jinou farnost a nám poslal někoho super.

Jsou funkce, ve kterých je kněz nenahraditelný. Což je zejména slavení (sloužení) svátostí. Organizovat farní plesy a opravovat střechu fakt nemusí (a zpravidla pro to nemá ani kvalifikaci a buňky). Slavení svátostí a liturgie je po lidské stránce řemeslo. Umí to tedy ten, kdo se řemeslu správně vyučil. Kdo to neumí, ten se nevyučil řádně a dělá svému "řemeslu" ostudu.

Problematické je to u homilie - kázání - zcěstování Slova. To v katolické církvi knězi nikdo neodpáře. K dobrému hlásání Slova je třeba
a) aby kazatel sám hořel
b) aby o tom něco věděl (všcná stránka)
c) aby do toho dal nějaký osobní vklad, zs který bude osovně ručit
d) aby uměl řečnické řemeslo

U koho se tyto vlastnosti nesejdou, není dobrý kazatel, což neznamená, že by nemohl být dobrým knězem. Ale měl by si té vlastnosti (toho handicapu) být vědom. Svým posluchačům pak nejlépe vyjde vstríc tím, že jeho kázání nebudou dlouhá.

Naprosto neouhlasím s tím, že dědci a páprdové neumějí kázat. Zdá se mi dokonce, že mezi starou generací kněží je dobrých kazatelů větší procento, než mezi střednbím věkem a mládím. Ale to může být výběrový efekt. Ono dobrých kazatelů není mnoho a statistika tam hraje svoje.

Dovolte mi připomenout tři pražské kazatele - dědky (jeden je již na pravdě Boží):
Jiří Reinsberg, Jiří Skoblík, Petr Piťha.

Schválně, zkuste někdo jmenovat tři mlaďochy podobné kvality.

Zobrazit 14 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio